Barcelona var överlägsna och Messi grundlade segern genom ett av de snyggaste målen i argentinarens karriär, efter 20 minuter. Neymar spädde på till 2-0 före pausen och Messi snuvade en boll för 3-0 i andra halvlek.

Athlétic gav sig dock ej och reducerade till 3-1, men var inte närmare att kvittera. Xavi och Iniesta lyfte segerbucklan och Barcelona har nu chans att ta trippeln, om de vinner Champions-finalen över Juventus 6 juni.

Matchen spelades i Camp Nou i Barcelona och som väntat protesterade både de katalanska och baskiska supportrarna när kung Felipe gjorde entré på hedersläktaren. Trots hot om repressalier var visslingarna och buropen öronbedövande, medan den spanska nationalsången spelades.