Före avskark hölls en tyst minut till toner av franska nationalsången, för att hedra offren i Paris en dryg vecka tidigare. Säkherhetspådraget kring matchen var tre gånger så stort som normalt, med cirka 1 200 national- och lokalpoliser och lika många väktare i tre säkerhetsringar kring arenan.

Barça glänste och dominerade matchen totalt. Suárez gav katalanerna ledningen efter tio minuters spel, efter ett anfall där samtliga Barçaspelare rörde bollen. Neymar spädde på till 0-2 efter 39 minuter och det kunde lika väl ha stått 0-3 i halvtid, om Marcelo ej lyckats nicka bort bollen på mållinjen.

Redan i pausen buade Bernabéupubliken ut både hemmaspelarna och klubbledningen och det blev inte bättre efter andra halvlek. Barcelona visade ingen nåd och efter Iniestas skott i krysset och Suárez lobb till 0-4 var de flera gånger snubblande nära att göra även ett femte mål. Benalmádenaspelaren Isco fick hjärnsläpp och fick rött kort efter en ful efterspark på Neymar.

Resultatet innebär inte bara att Barcelona nu ökat försprånget till Real Madrid i tabellen till sex poäng. De har även åsamkat ärkerivalen ett hårt slag som utan tvekan kommer att få inhemska konsekvenser.

I skrivande stund är det högst osäkert om nye tränaren Benítez får en vit jul.