Inför sista omgången behövde Real Madrid endast en poäng för att säkra ligaguldet och Cristiano Ronaldo gav dem ledningen efter knappt två minuters spel, på framspel av Isco. Málaga kämpade tappert och hade flera klara chanser, men det var Benzemá som gjorde 0-2 i andra halvlek och fastställde slutresultatet. Det var Real Madrids första ligaguld på fem år och de kan ta en andra titel i Champions League, där de ställs i finalen mot nya italienska mästarna Juventus.

Barcelona behövde vinna och hoppas på att Real Madrid förlorade sin sista match. De började trevande och låg under hemma mot Eibar med 0-2, men vände till 4-2 i matchens slutminuter. Messi gjorde de två sista målen och vinner skytteligan, med sammanlagt 37. Barcelona kan fortfarande vinna en titel, om de vinner cupfinalen mot just Eibar.