Spanjorskorna hade tidigare som längst nått till åttondelsfinal. Nu övertygade de allt mer ju längre turneringen gick och efter att ha slagit ut Sverige i semifinalen med 2-1 besegrade Spanien även England i finalen, med 1-0. Lagkaptenen Olga Carmona, från Real Madrid, sköt segermålet i den 29:e spelminuten av första halvlek och även om engelskorna bland annat hade ett skott i ribban var det Spanien som dominerade större delen av matchen.

I andra halvlek kunde spanjorskorna till och med ha utökat ledningen på straff, men den engelska målvakten Mary Earps tilläts slänga sig framför mållinjen och stoppa skottet från Jenni Hermoso. Med slutligen 14 tilläggsminuter och en sista hörna för England var spänningen olidlig, tills Spaniens duktiga målvakt Catalina Coll greppade inlägget i luften och domaren slutligen blåste för full tid.

Detta är en historisk triumf för spansk idrott och inte minst en framgång för landslagstränaren Jorge Vilda, som tidigare haft svåra konflikter med ett flertal spelare men som lyckats försvara sin post, sammansvetsa laget och föra dem till en makalös triumf.